Z kartos darbuotojai
    Naujienų sąrašas

    Viskas, ką privalote žinoti apie Z kartos darbuotojus

    Viskas, ką privalote žinoti apie Z kartos darbuotojus

    Pastaruoju metu užsienio medijų kanaluose netyla kalbos apie Z kartos darbuotojus. Kai kurie darbdaviai kartais net privengia samdyti šios kartos atstovus. Bet iš tiesų – kokie yra Z kartos darbuotojai ir kokie jie yra iš tiesų? Ar derėtų darbdaviams bijoti? Kokių darbdavių jie ieško?

    Truputis terminologijos

    Z karta – skaitmeninės kartos atstovai. Nors jų gimimo metai vis dar yra ginčytini, dažniausiai laikoma, jog šios kartos atstovai gimę nuo XX-to amžiaus dešimto dešimtmečio iki 2010-ųjų pabaigos.

    Šiuo metu visame pasaulyje yra apie du milijardai Z kartos atstovų.

    Z kartos portretas

    Norint suprasti, kokius darbuotojus siūlo Z karta, svarbu suprasti šios kartos charakterį ir augimo aplinkybes. Tai – karta, augusi skaitmeniniame pasaulyje, tad technologijos jiems puikiai pažįstamos, o ir prie kasdienių inovacijų jie puikiai prisitaiko.

    Neretas sutiktų su mintimi, jog tai – labiausiai išsilavinimo siekianti žmonių grupė, kadangi išsilavinimas jiems itin svarbus ir prasmės jausmą suteikiantis procesas.

    Z karta kasdien daro įtaką visuomenei ir virtualiam pasauliui, jie ne tik atstovauja, bet ir kuria ateitį.

    Z kartos atstovai yra aktyvistai ir geresnio rytojaus advokatai. Jie – dažniausiai liberalūs, priimantys kiekvieną žmogų ir mokantys kitus neteisti, dinamiški ir dievinantys savo privatumą.

    Kokius darbuotojus siūlo Z karta?

    Nors šiuo metu didžiulė dalis šios kartos atstovų yra studentai ar mokiniai, manoma, jog kitame dešimtmetyje jie sudarys apie trečdalį darbo jėgos. Senstant visuomenei, didžioji dalis Z kartos atstovų karjerą pradės tuomet, kai mažės darbuotojų pasiūla: iš darbo rinkos išeis daugiau žmonių, nei į ją ateis, todėl trūks įgūdžių. Siekdama patenkinti darbo jėgos poreikį ir užtikrinti darbo rinkos ateitį, švietimo sistema turės prisitaikyti prie šiandieninių studentų mokymosi stilių ir niuansų.

    Analizuojant jau dirbančius Z kartos darbuotojus, panašu, jog jiems ypač svarbi darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra, susitelkimas į komandą, bendruomeniškumas ir priklausymo jausmas, malonumas ir prasmės suteikimas. Jiems reikalinga parama, lankstumas, įsitraukimas, kūrybiškumas, naujovės ir pasaulinė darbo atmosfera. Jie dažnai neužsibūna ilgai vienoje vietoje, trykšta noru tobulėti ir mokytis visą gyvenimą. Jiems taip pat svarbi įvairovė. Z kartos darbuotojai siekia įprasminti savo egzistenciją tiek asmeniniame, tiek darbiniame gyvenime, tad darbdavys turi užtikrinti, jog tai, ką darbuotojas daro, kuria vienokią ar kitokią pridėtinę vertę.

    Svarbu nepamiršti, jog darbo rinka įžengia į naują erą. Ir nors darbdaviams nereiktų sureikšminti kiekvienos naujos darbuotojų kartos užgaidos, darbdaviai taip pat negali tvirtai įsikibę laikytis senosios kartos ir tikėtis, kad Z karta prisitaikys prie senųjų tradicijų. Šie nauji darbuotojai jau daugiau nei du dešimtmečius aktyviai prisideda prie kultūros kūrimo ir darbdavys mažai ką gali padaryti, kad tai pakeistų. Svarbu suprasti, ko naujoji karta tikisi iš darbdavių.

    Darbdaviai turėtų suprasti, jog keičiasi darbuotojų karta, taip pat prisitaikyti prie tų pokyčių siūlydami tai, ko ieško Z kartos darbuotojai ir suteikti visas sąlygas jiems pasireikšti bei klestėti. 
    Stafferty Corporate Websites
    Загрузка...
    Хочу в Stafferty!
    Загрузка...
    Заявка на услугу
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...