IT darbuotojų nuoma
    Naujienų sąrašas

    IT darbuotojų nuoma užsienio rinkose – ne visada geriausia išeitis

    IT darbuotojų nuoma užsienio rinkose – ne visada geriausia išeitis
    IT paslaugų perdavimo besivystančiam pasauliui pranašumai yra gerai žinomi ir plačiai aptariami. Didžiulis itin talentingų, ištikimų kandidatų būrys už nedidelę kainą. Kam tai gali nepatikti?

    Bene kiekvienoje įmonėje, nesvarbu, ar jos pagrindinis produktas yra IT paslaugos, turi IT departamentą. Nors tai aktualiausia didelėms IT komandoms, bet, susidūrusios su IT darbuotojų trūkumu, įmonės neretai stabdo ilgalaikius ir pelno nešančius projektus. 
    Tokiais atvejais įmonės ieško sprendimo būdų: kreipiasi į įdarbinimo įmones, patys didina savo samdymo pajėgumus. Bet vienas dažniausiai svarstomų variantų yra IT darbuotojų nuoma užsienio rinkose. Kokie šio proceso mitai ir ką derėtų apgalvoti, prieš imantis šio varianto? Kalbamės su Stafferty Baltics generaline direktore Aušra Bendikaite.

    Aušra, gal galite trumpai pakomentuoti, kodėl įmonės atsigręžia į užsienio rinkas, ieškodamos IT darbuotojų nuomai?

    "Labai dažnai įmonės, patiriančios IT darbuotojų trūkumą, pradeda svarstyti apie IT paslaugų perkėlimą į kitą šalį, dažniausiai į besivystančias šalis, pasižyminčias pigia darbo jėga. Įmonės, ieškančios IT darbuotojų užsienio šalyse tikisi, jog staiga jiems atsivers neribotas IT darbuotojų pasirinkimas, galvodami, jog galės pasiūlyti ženkliai geresnį atlyginimą, lyginant su jų vietine rinka, o sau garantuoti lojalų ir talentingą darbuotoją. Tačiau tai, kaip tarptautinės, stambios įmonės mato besivystančių ar ekonomiškai silpnesnių šalių darbo rinka, ne visai atitinka to, kas vyskta realybėje. Taip pat vis dar egzistuoja populiarūs mitai, kurie tampa pagrindine priežastimi, kodėl IT darbuotojų žvalgomasi užsienio rinkose." 

    Ar galėtumėte pateikti svarbiausius mitus, gaubiančius IT darbuotojų nuomą užsienio rinkose?

    „Visų pirma, tai nėra taip pigu, kaip dauguma mano. Taip, galbūt kai kuriais atvejais mokėsite mažiau nei mokėtumėte vietiniam darbuotojui, bet ar darbo kokybė atitiks lūkesčius? Daugeliu atvejų aukščiausios klasės paslaugų teikėjai ar rangovai ima nemažą sumą, nepaisant to, kur jie yra įsikūrę. 
    Taip pat turiu nuvilti – ne, neegzistuoja toks tamsus sandėlis, kuriame užrakinti sėdi visi talentingiausi IT darbuotojai ir laukia, kol jiems paskirs kokį nors projektą. Talentų trūkumas yra realus visur pasaulyje, net ir besivystančiose šalyse – daugeliu atvejų ten gerų programinės įrangos kūrėjų rasti net sunkiau nei Vakaruose!
    Svarbu paminėti – IT darbuotojų kaita yra aukšta visame pasaulyje, nepaisant jiems siūlomo atlyginimo ir sąlygų.“

    Su kokiais iššūkiais gali susidurti įmonės, norinčios nuomotis IT specialistus užsienio rinkose? 

    „Bene svarbiausias iššūkis yra kultūriniai skirtumai. Tai, kas yra visiškai priimtina sprendžiant problemas arba kreipiantis į ką nors vienoje kultūroje, gali būti labai grubus arba konfrontuojantis gestas kitoje kultūroje. Tai, kaip suinteresuotosios šalys bendrauja su užsakomųjų paslaugų partneriais, turės didžiulį poveikį projekto sėkmei.
    Kitas didelis iššūkis yra kalbos barjeras. Šiandienos rinkoje savaime suprantama, kad didelės įmonės kalbės angliškai, tačiau pakankamai dažnai vyrauja specifinis kiekvienai šaliai ar regionui būdingas akcentas. Įsivaizduokite jei įmonė įdarbina asmenį, kurio gimtoji kalba yra prancūzų, kalbantis anglų kalba, bet šnekantis su akcentu ir šis žmogus turi derinti darbinius klausimus su Indijoje gyvenančiu piliečiu, taip pat šnekančiu anglų kalba, tačiau vėlgi, su visiškai kitokiu akcentu. Visa tai gali sukelti daugybę nesusipratimų ir nesusikalbėjimų dėl kalbos barjero.
    Priklausomai nuo to, kurioje pasaulio įsikūrusi įmonė, laiko skirtumas tarp padalinio ir vietos, iš kurios dirba personalas gali skirtis net 12 valandų. Tad svarbu atkreipti dėmesį, jog ne visi darbuotojai gali būti pasirengę padėti ar komunikuoti vidury nakties.
    Svarbu paminėti kokybės problemas. Dažnai kartelė yra aukštesnė, o lūkesčiai ir realybė to, kas yra rinkoje, tiesiog nesutampa. Pakankamai dažnai įmonėms, veikiančioms Anglijoje ar JAV ir norėjusioms samdyti IT darbuotojus Filipinuose, Vietname, teko nusivilti, suvokus, jog lūkesčiai neatitinka realybės ir darbuotojų galimybių juos išpildyti.
    Galiausiai, būti laisvai samdomu darbuotoju ne tik priimtina, bet ir pageidautina daugelyje pasaulio šalių. Gana dažnai laikini darbuotojai gauna 2 ar 3 kartus didesnį atlyginimą nei nuolatiniai kolegos ir turi daug įdomių įmonių ir projektų, kurie laukia, kol galės pasinaudoti jų paslaugomis. Tai gali sukelti sunkumų, ieškant ilgalaikių darbuotojų.“


    Tikimės, jog šios įžvalgos padės apsispręsti, ar tikrai esate pasiruošę rinktis užsienio rinkos darbuotojus, bei įsivertinti galimas to rizikas, liečiančias ne tik atliekamo darbo kokybę, vidinę komunikaciją, bet ir personalo valdymo klausimus.
    Stafferty Corporate Websites
    Загрузка...
    Хочу в Stafferty!
    Загрузка...
    Заявка на услугу
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...