Samdymas, atsižvelgiant į asmenybę
    Naujienų sąrašas

    Daugiau nei įgūdžiai: kodėl darbuotojo asmenybė yra raktas į sėkmingą komandą?

    Daugiau nei įgūdžiai: kodėl darbuotojo asmenybė yra raktas į sėkmingą komandą?
    Autorė: Gintarė Levickienė, Atrankų skyriaus vadovė

    Ieškant darbuotojų daugelis darbdavių sutelkia dėmesį tik į kandidato įgūdžių bagažą, dažnai nesureikšmina asmenybės svarbos. Tačiau asmenybė gali būti kritinis veiksnys, prisidedantis prie darbuotojo klestėjimo įmonėje. Nors įgūdžiai yra būtini, asmenybė gali padaryti didelę įtaką asmens sugebėjimui sėkmingai dirbti pozicijoje ir teigiamai prisidėti prie įmonės kultūros. Dirbant su skirtingais klientais ir įmonėmis pastebime, jog kandidatų paieškos kriterijuose svarbūs ne tik profesiniai įgūdžiai, bet ir asmeninės savybės, atitinkančios įmonės kultūrą.

    Šiame straipsnyje pateiksiu priežastis, kodėl būtina samdyti kandidatą, atsižvelgiant į jo asmenybę, o ne tik į įgūdžius.

    • Įgūdžius galima formuoti, tačiau asmenybės –  ne. Nors įgūdžius galima įgyti, asmenybė yra būtina kiekvienam. Nesvarbu, kiek mokymų darbuotojas pereina, jis negali pakeisti savo asmenybės bruožų. Būtina užtikrinti, kad kandidato asmenybė sutampa su įmonės kultūra ir vertybėmis. Kai darbuotojų asmenybės atitinka įmonės kultūrą, jie linkę būti laimingesni ir labiau įsitraukę į darbą, o tai pagerina našumą, pasitenkinimą darbu ir sumažinta darbo keitimo galimybę.

    • Asmenybė turi įtakos darbo rezultatams. Nors įgūdžiai yra svarbūs, jie nėra vieninteliai darbo atlikimo faktoriai. Darbuotojo asmenybė gali turėti didelę įtaką jų pozicijai. Pavyzdžiui, labai motyvuotas, iniciatyvus ir atsparus darbuotojas greičiausiai gerai pasirodys net ir sudėtingose situacijose. Kita vertus, darbuotojui, kuriam trūksta šių bruožų, gali būti sunku prisitaikyti prie pokyčių ar nesėkmių.

    • Asmenybė paveikia komandos dinamiką. Komandos dinamika yra labai svarbi bet kurios įmonės sėkmei. Jei naujų darbuotojų asmenybė nesutampa su senbūvių asmenybėmis, tai gali sukelti konfliktą ir įtampą, darančią įtaką komandos moralei ir produktyvumui. Ir atvirkščiai: jei jų asmenybė puikiai dera prie komandos, ji prisideda prie geresnio komandos bendravimo, bendradarbiavimo ir produktyvumo. Todėl labai svarbu užtikrinti, kad kandidato asmenybė atitiktų komandą, su kuria jis ar ji dirbs.

    • Asmenybė prisideda prie įmonės kultūros. Kultūra yra gyvybiškai svarbus bet kokios įmonės sėkmės aspektas. Įmonę ir jos darbuotojus apibūdina vertybės, įsitikinimai ir elgesys. Tinkami asmenybės bruožai gali teigiamai prisidėti prie įmonės kultūros, o taip atsiranda harmoningesnė darbo aplinka. Pavyzdžiui, darbuotojai, turintys teigiamą požiūrį, stiprią darbo etiką ir norą mokytis, gali padėti sukurti teigiamą darbo kultūrą. Priešingu atveju darbuotojai, turintys neigiamą požiūrį, motyvacijos stoką ar nenorą mokytis, gali sukurti toksišką darbo aplinką.

    • Asmenybė paveikia ir klientų aptarnavimą. Su klientų aptarnavimu susijusiose pozicijose asmenybė yra nepaprastai svarbi teikiant išskirtinį aptarnavimą. Kandidato asmenybė gali turėti didelę įtaką jų sugebėjimui užmegzti ryšį su klientais, suprasti jų poreikius ir pateikti tinkamus sprendimus. Darbuotojai, turintys puikių bendravimo įgūdžių, empatijos ir problemų sprendimo gebėjimų, greičiausiai suteiks geresnį klientų aptarnavimą nei tie, kuriems trūksta šių bruožų. Todėl svarbu samdyti darbuotojus, turinčius tinkamus asmenybės bruožus, skirtus klientų aptarnavimo pozicijose.

    Nors įgūdžiai yra svarbūs, asmenybė yra taip pat kritiškai svarbi samdant naujus darbuotojus. Kandidato asmenybė gali paveikti darbo rezultatą, komandos dinamiką, įmonės kultūrą ir klientų aptarnavimą. Todėl būtina užtikrinti, kad kandidato asmenybė prieš įdarbintų juos su įmonės kultūra ir vertybėmis. Tai darydami darbdaviai gali sukurti teigiamą darbo aplinką ir pagerinti produktyvumą. Norint pasamdyti tinkamą asmenį darbui, reikia įgūdžių ir asmenybės pusiausvyros, todėl nė vienas iš jų neturėtų būti nepastebėtas.
    Stafferty Corporate Websites
    Загрузка...
    Хочу в Stafferty!
    Загрузка...
    Заявка на услугу
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...